Gradska galerija Užice
ISKORAK U SVET
23. novembar - 17. decembar 2004.

Redovna jesenja izložba radova nastalih na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike "Zlakusa 2004" otvorena je u užičkoj Gradskoj galeriji, u utorak, 23. novembra.

Svecanost otvaranja
Miroslav Martić, Dragoljub Varajić, Sofija Bunardžić
i Dušan Starčević na otvaranju izložbe

Ovo je, već po tradiciji, prvo predstavljanje umetničkih dela nastalih tokom minulog leta u Zlakusi. Kolonija je ove godine održana deveti put, a umetnici su radili u domaćinstvu majstora grnčara Luke Šunjevarića. Na dosadašnjim sazivima ove ugledne umetničke manifestacije učestvovalo je 145 umetnika iz 14 zemalja sveta.

Dragoljub VarajicNa otvaranju izložbe, o značaju kolonije govorio je Dragoljub Varajić, akademski slikar-keramičar iz Beograda i jedan od učesnika ovogodišnjeg okupljanja umetnika u Zlakusi.

- Dozvolite mi da na početku, ispred svojih kolega, izrazim svoje osećanje zadovoljstva što mi se ukazala čast da kao umjetnik ovog esnafa otvorim ovu uglednu međunarodnu manifestaciju, koja ima ogromne zasluge kako na očuvanju jedne duge tradicije narodnog stvaralaštva, specifično grnčarskog zanata, tako i za razvoj savremenih tendencija u oblasti umjetnosti keramike.

Ovogodišnji učesnici Međunarodne kolonije "Zlakusa 2004" su predstavnici različitih generacija, kultura, škola, različitih senzibiliteta i poetika, što donosi i ukazuje na nove vrednosti, u estetskom, kreativnom i eksperimentalnom prostoru te slojevite likovne discipline. Bez obzira na ograničenost tehničko-tehnoloških postupaka ta kolonija je otvorena za valorizovanje ideja savremenog i modernog tumačenja keramike, slike i skulpture. Preko ove kolonije može se jasno pratiti i sagledavati sva kompleksnost umjetnosti keramike na našoj i svjetskoj keramičkoj sceni, što je dragoceno za proučavanje i valorizovanje ove dominantne discipline primenjene umjetnosti.

Radni dani i noći na koloniji bili su puni energije, veselja, rasprava, dani puni svjetlosti, vidljivih prirodnih fenomena, harmonizovani naglašenom dobrotom domaćina Luke Šunjevarića i Sofije Bunardžić, što čini ovu koloniju jedinstvenom i nezaboravnom. U duši mojih kolega ostaje slojevito i trajno osećanje ljepote i dobrote ljudi ovoga kraja, kao i jednog pitoresknog sela Zlakuse.

U ovom surovom vremenu u kojem svi živimo i u kojem se slika o nama uramila tamnim okvirom, velikom ulogom umjetnika i njihovog stvaralaštva gradi se nova, ljepša i realna slika o nama, našoj kulturi i našem sveukupnom biću.

Umjetnička keramička kolonija Zlakusa je poznata i priznata, zato je treba nesebično pomoći, vrednovati njenu široku misiju, jer ona se već sada nalazi na kulturnoj mapi svijeta. Da li smo svjesni ove realnosti? Obezbjedimo joj zasluženi život i stalni galerijski prostor. Lišimo je dosadašnjih zatvorenih i mračnih depoa, učinimo je vidljivom i dostupnom, jer van svakog galerijskog prostora ona gubi svoju ulogu i misiju sveukupnog postajanja", rekao je na otvaranju Dragoljub Varajić.

Na svečanosti otvaranja govorio je i predsednik užičke opštine Miroslav Martić: "Imam pravo zadovoljstvo da najavim otvaranje ove izložbe posvećene 9. Međunarodnoj koloniji keramike u Zlakusi. Još mi je veće zadovoljstvo što iduće godine očekujemo jubilarnu - desetu godinu. Od ovih devet kolonija imao sam priliku da budem prisutan na osam i video sam da ova kolonija postaje jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija ne samo u našem gradu već i u Srbiji. To potvrđuje i veliki broj umetnika koji su do sada učestvovali na ovoj koloniji.

Nadam se da će jubilarna deseta kolonija imati svoju posebnu težinu i po broju učesnika i po broju zemalja iz kojih umetnici dolaze. Ovo je prilika da se jedna tradicija duga 300 godina održi na jedan savremen način, da umetnici iz celoga sveta svojom veštinom stvore sjajne skulpture koje imamo prilike i večeras da pogledamo. Velika zasluga za sve ovo pripada pre svega Sofiji Bunardžić, Upravnom odboru, sponzorima i Ministarstvu za kulturu, koje zajedno sa Skupštinom opštine Užice finansira ovu međunarodnu koloniju. Sve vas pozdravljam i ovu izložbu proglašavam otvorenom".

Zlakusa 2004

Na izložbi su radovi svih devet umetnika, učesnika ovogodišnje Međunarodne kolonije u Zlakusi. To su:
- Nikola Smilkov, akad. vajar, Makedonija;
- Charlot Cassar, akad. keramičar, profesor na Akademiji, Malta;
- Keiko Harada, akad. keramičar, Velika Britanija;
- Isabel Denyer, akad. keramičar, Velika Britanija;
- Halil Yoleri, akad. slikar-keramičar, docent na Akademiji, Turska;
- Dragoljub Varajić, akad. slikar-keramičar, Beograd;
- Tatjana Zakić, akad. slikar-keramičar, Beograd;
- Maja Budžarov, akad. slikar-keramičar, Novi Sad;
- Sofija Bunardžić, akad. slikar-keramičar, Užice.


Sa otvaranja izložbe u Gradskoj galeriji

Radove ovih umetnika posetioci mogu pogledati do 17. decembra. Izložba onda kreće na put, u nove galerijske prostore u zemlji i inostranstvu, u novu misiju širenja umetničke i kulturne vrednosti koja nastaje na temeljima jedne specifične tradicije narodnog stvaralaštva, očuvanog u Zlakusi kroz vekove.