Jeroen Meijer,
ak.vajar, Holandija


Renata Bovhan,
ak.slikar, Slovenija


Hristo Jonkov,
ak.keramičar, Bugarska


Marija Jonkova,
ak.keramičar, Bugarska


Atanas Gadžev,
ak.keramičar, Bugarska


Jana Junakova,
ak.keramičar, Bugarska


Larisa Ackov,
ak.keramičar, Pančevo


Ljubica Buba Čvorić,
ak.vajar, Novi Sad


Velimir Karavelić,
ak.vajar, Beograd


Mirko Malešić,
ak.vajar, Prijepolje


Nikola Petronijević, vajar, Užice

Gradska galerija Užice
ZRAČENJE POZITIVNE ENERGIJE
14. novembar - 6. decembar 2006.

Radovi sa ovogodišnje, 11. Međunarodne kolonije umetničke keramike "Zlakusa-Užice 2006" po tradiciji prvi put su izloženi u užičkoj Gradskoj galeriji, u utorak, 14. novembra.

Bogata kolekcija umetničke keramike, darovi umetnika sveta koji se svakog leta okupljaju na Medjunarodnoj koloniji "Zlakusa-Užice", obogaćena je novim predmetima nastalim na ovogodišnjem, 11. po redu, okupljanju akademskih keramičara i vajara.

Užička kolonija je u samom vrhu umetničkih zbivanja ne samo u tom kraju, već i u celoj Srbiji, što potvrdjuje republičko Ministarstvo kulture pomažući, zajedno sa opštinom Užice, ovu već tradicionalnu manifestaciju, poznatu i daleko izvan granica zemlje.


Sofija Bunardžić
na otvaranju izložbe

Širenje jedne autentične kulturne poruke, nastale oplemenjavanjem starog zanata modernim umetničkim nadahnućima, približilo je broj učesnika kolonije na skoro dve stotine iz blizu dvadeset zemalja.

Autorski projekat akademskog slikara-keramičara Sofije Bunardžić potvrdjuje se iz godine u godinu na najbolji način. Umetnici ovde rado dolaze i ostavljaju opredmećene znakove svoje inspiracije, tvoreći tako bogatu kolekciju umetničke keramike koja premijeru novih eksponata ima upravo na ovim jesenjim izložbama u užičkoj Gradskoj galeriji.

Govoreći na svečanom otvaranju postavke ovogodišnjih radova, Dušan Starčević, direktor Gradske galerije, upravo je istakao to već prepoznatljivo bogatstvo, a Sofija Bunardžić je i ovom prilikom zahvalila svojim kolegama iz zemlje i sveta što doprinose širenju njene umetničke ideje, ponikle na životvornoj baštini nacionalne kulture, obogaćene savremenim trendovima umetničke keramike.

KULTURNA DRAGOCENOST

Kolonija Zlakusa nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ni stručnu ni širu javnost. Umetnici joj hrle sa pozitivnom energijom, zanatlije bi da je prisvoje, kritičari, teoretičari i novinari joj se sa pažnjom i ozbiljnim zanimanjem obraćaju, a publika sa puno ljubavi i velikim interesovanjem učestvuje u svim njenim fazama: radu u ateljeu, pečenju u slobodnom prostoru na otvorenoj vatri, izložbenoj postavci.

Fenomen Zlakusa privlači sve više stranih gostiju, umetnika iz raznih zemalja sveta, postajući sinonim za užičku regiju i čineći jedno od njenih kulturnoturističkih dragocenosti.

Sociološko-kulturološka misija Kolonije Zlakusa može se sagledati i razumeti kroz njenu ulogu i njeno angažovanje na planu umetničko-zanatskog, kreativno-tehničkog
i estetsko-upotrebnog diskursa.
Čuvajući tradiciju pravljenja zemljanih posuda Zlakusa je na pravi način afirmisala jedan stari, skoro zaboravljeni zanat užičkog kraja i postala promoter nove proizvodnje. U ovu proizvodnju su se uključila i mlađa domaćinstva, a mnogima to postaje glavno zanimanje i izvor prihoda.

Obaveza umetnika, učesnika kolonije je da, ne zanemarujući sopstvenu poetiku, načine na stari tehnički i tehnološki način posudu (jednu ili više) koja će imati upotrebnu vrednost. Posuda može biti za različite namene, te od toga zavisi njen oblik, veličina, detalji.

Ovo je samo jedan segment rada u Koloniji Zlakusa čija su pravila nešto strožija i čija podloga je istorijski-etnološko ukorenjena.
Drugi segment je mnogo slobodniji i više okrenut pojedinačnim kreativnim istraživanjima. U njemu su, u prvom planu, osobene poetike i lični diskursi umetnika. Kao rezultat nastaju autonomni prostorni oblici, apstraktnog ili figurativnog dejstva.

Ovaj segment, takođe, odlikuje spremnost na eksperiment, kao i prihvatanje novih izazova podstaknutih specifičnim materijalom i načinom pečenja.

Sofija Bunardžić, umetnik i menadžer, inicijator i idejni tvorac Kolonije Zlakusa, svojom energijom, zalaganjem i vizijom dala je poseban pečat ovoj osobenoj umetničkoj radionici.

Na njen poziv ovogodišnji saziv činili su umetnici iz različitih disciplina, tj. ne samo keramičari, već i vajari i slikari, što je na kraju kao rezultat donelo bogatiji i raznovrsniji umetnički materijal.

Izmeštanje Kolonije iz sela Zlakusa u Užice poboljšalo je uslove rada i boravka umetnika i rezultiralo većom kreativnom atmosferom, što je sve zajedno doprinelo bogatijim, kvalitetnijim i raznovrsnijim umetničkim sadržajem.

Svetlana Mladenov,
istoričar umetnosti


Na otvaranju izložbe u Gradskoj galeriji,
14. novembar 2006.


Biljana Ugren-Kovačević, ak.vajar, Užice


Mladenka Stanić,
ak.vajar, Požega


Aleksandra Petrović, grnčar-umetnički keramičar, najbolji maturant Umetničke škole Užice


Sofija Bunardžić,
ak.slikar-keramičar, Užice


Barbra Štembergar, keramičar, Slovenija


Niko Zupan,
keramičar, Slovenija


Vesna Aćimović-Panić, ak.keramičar, Užice


Zdravko Milinković, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, Beograd