Učesnici
jedanaeste kolonije
"Zlakusa 2006"

Deseta
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2005"

Učesnici
desete kolonije
"Zlakusa 2005"

Deveta
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2004"

Učesnici
devete kolonije
"Zlakusa 2004"

Osma
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2003"

Sedma
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2002" 

"Zlakusa-Užice 2006"
DRUGA DECENIJA IDEJE
KOJA OKUPLJA UMETNIKE SVETA

U Užicu je od 15. do 25. avgusta održana 11. Medjunarodna kolonija umetničke keramike "Zlakusa-Užice 2006". Tako se ušlo u drugu deceniju realizacije ideje i projekta koji je do sada okupio 180 umetnika iz više od deset zemalja. Na ovogodišnjoj koloniji učestvovalo je 20 umetnika i gostiju iz četiri zemlje: Holandije, Slovenije, Bugarske i Srbije. Danas je mnogo pokušaja ali manje uspešnih i mnogo želja ali manje istrajnih, a uspeh koji traje zove se Medjunarodna kolonija "Zlakusa-Užice".


Tihomir Petković, Sofija Bunardžić i Dragan Katić
na svečanom otvaranju Kolonije

Umetničku kolonija "Zlakusa-Užice 2006" otvorio je predsednik užičke opštine Tihomir Petković, nagalašavajući njen značaj za kulturu Užica, ovog kraja i cele Srbije. Na svečanosti otvaranja Sofija Bunardžić, tvorac i rukovodilac kolonije i predsednik Udruženja "Keramika-Zlakusa" koje organizuje koloniju, istakla je da je prezadovoljna što njena ideja živi tako dugo, plodotvorno i inspirativno. Prisutne na svečanosti pozdravio je i Dragan Katić, direktor Doma „Petar Radovanović“ u kome su učesnici kolonije bili smešteni.

Na 11. Medjunarodnoj koloniji umetničke keramike "Zlakusa -Užice 2006" bili su sledeći umetnici:
- Jeroen Meijer, akad. vajar, Holandija,
- Renata Bovhan, akad. slikar, Slovenija,
- Hristo Jonkov, akad. keramičar, Bugarska,
- Marija Jonkova, akad. keramičar, Bugarska,
- Atanas Gadžev, akad. keramičar, Bugarska,
- Jana Junakova, akad. keramičar, Bugarska,
- Larisa Ackov, akad. keramičar, Pančevo,
- Ljubica Buba Čvorić, akad. vajar, Novi Sad,
- Velimir Karavelić, akad. vajar, Beograd,
- Mirko Malešić, akad. vajar, Prijepolje,
- Biljana Ugren-Kovačević, akad. vajar, Užice,
- Mladenka Stanić, akad. vajar, Kosjerić,
- Aleksandra Petrović, grnčar-umetnički keramičar, najbolji maturant Umetničke škole Užice,
- Sofija Bunardžić, akad. slikar-keramičar, Užice,
- Svetlana Mladenov, istoričarka umetnosti iz Novog Sada.

Gosti kolonije bili su:
Barbra Štembergar, keramičar, Slovenija,
Niko Zupan, keramičar, Slovenija,
Vesna Aćimović-Panić, akad. keramičar, Užice,
Nikola Petronijević, vajar, Užice,
Zdravko Milinković, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, Beograd.


Razmena ideja i iskustva: učesnici Kolonije

Tokom deset dana boravka umetnici su stvorili zaista veliki broj radova, a zahvaljujući odličnoj organizaciji imali su vremena i da upoznaju Užice i njegovu okolinu. Bili su i u obližnjem selu Zlakusa gde se u radionicama majstora grnčara čuva tradicija i tehnika izrade predmeta od gline, koji pečenjem na vatri dobijaju trajnost i upotrebnu vrednost. Na toj tradiciji zasnovana je i kolonija i tehnika "Zlakusa-Sofija" kojom umetnici pretvaraju glinu u jedinstvene predmete umetničke keramike. Tokom trajanja kolonije umetnici su imali prilike da se okušaju i u izradi predmeta od stakla u umetničkoj radionici Velimira Tošanića.


Pečenje manjih predmeta na otvorenoj vatri obavili su majstori grnčari
Milić Nikitović, Dragan Tešić i pomoćnik Mišo Ivanović iz Zlakuse

Na kraju kolonije organizovano je pečenje manjih predmeta na otvorenoj vatri u dvorištu Doma "Petar Radovanović", koje su obavili majstori grnčari Milić Nikitović i Dragan Tešić i njihov pomoćnik Mišo Ivanović iz Zlakuse. Pečenje velikih formi biće po tradiciji u septembru, a izložba radova sa 11. Medjunarodne kolonije "Zlakusa-Užice" je u novembru u užičkoj Gradskoj galeriji.

Radovi za pečenje u septembru

Iznoseći utiske sa kolonije Jurun Mejer (Jeroen Meijer) kaže da je prvi put čuo za Zlakusu prošle godine prilikom boravka na koloniji u Kikindi. Sa zadovoljstvom je prihvatio poziv da učestvuje u radu ovogodišnje kolonije u Užicu.
Jeroen Meier- I organizacija i uslovi boravka ovde veoma su dobri, kaže Mejer. Stvorena je prava umetnička atmosfera, a ima vremena i da se pogleda grad i okolina. Tehnika i materijal kojima radimo pogoduju razvoju ideje, jer ja podjem od jedne zamisli i
završim nečim sasvim drugim. Rado ce promovisati ovu koloniju u umetničkim krugovima u Holandiji jer ona to svakako zaslužuje, kaže Mejer.

Biljana Ugren KovacevicBiljana Ugren Kovačević bila je učesnik prve i druge kolonije, a ova jedanaesta prilika je za poredjenja. – Sada je mnogo drugačije nego kad se počinjalo. Početak je nosio strah i neizvesnost šta se sve može uraditi novom tehnikom i materijalom s kojim se većina učesnika srela prvi put. Sada se sve to razvilo da se čini da nema granica koliko ova glina može da pruži i verujem da će nova iskustrva samo razvijati mogućnosti umetničkog izražavanja.

Velimir KaravelicMagistar vajarstva Velimir Karavelić, prosvetni savetnik u Zavodu za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja, za koloniju Zlakusa-Užice kaže da je demonstracija vitalnosti nacionalne kulture i obrazovanja sa ciljem reafirmacije i oživljavanja starih zanata.

Likovni kritičar Svetlana Mladenov, koja je pored Sofije Bunardžić bila selektor ovogodišnje kolonije, iznenadjena je koliko su radova umetnici napravili, što je znak jedne podsticajne stvaralačke atmosfere.
Svetlana Mladenov - Dobro je što kolonija poslednjih godina razbija granice izmedju različitih medija umetnosti, kao što je skulptura i keramičarska umetnost, kaže Svetlana. To je donelo novi kvalitet koloniji. Važno je istaći i da kolonija ima uzlaznu liniju, što potvrdjuje interesovanje umetnika i publike za ovakav način rada. Velika je vrednost što je kolonija potekla iz tradicije, to joj daje jedan poseban šmek, ali umetnici stalno istražuju nešto novo za šta im ova tehnika i ovaj materijal daju mogućnost i inspiraciju, izražavajući pritom svoj umetnički jezik. Zato će umetnicima ovde biti još dugo, dugo interesantno, a organizartima želimo da toliko izdže u realizaciji jedne vredne ideje, poručuje Svetlana.

Pecenje radova na otvorenoj vatri

Atanas GadzevAtanas Gadžev je bio učesnik i prve kolonije kada je, po njegovom mišljenju, zanatski deo bio više prisutan od umetničkog.
- To je i razumljivo sa obzirom na početak, kada nismo dovoljno poznavali neslućene mogućcnosti umetničkog izražavanja u glini, kaže Atanas. Ali sada je suprotno, zanatskim delom smo ovladali dovoljno, a otvaramo sebi sve širi umetnički prostor. Ovo je znatno viši nivo i kolonija ima mogućnost u tom smislu da ostane izazov za umetnike sveta. Već jeste i ostaće kreacija ideja, kaže bugarski umetnik.

Gost ovogodišnje kolonije bio je je Zdravko Milinković, profesor metodike nastave likovne umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Oko 25 godina radio je u Republičkom zavodu za obrazovanje a kasnije i u Ministarstvu prosvete. Jedan je od onih koji je presudno podržao osnivanje Umetničke škole u Užicu.
Zdravko Milinkovic - Bio sam vrlo zainteresovan za to. U sistemu obrazovanja imamo oko 17 profila a užička škola se opredelila za pet profila, medju kojima je i grnčarski zanat koji ima tradiciju od praistorije i večno će mislim opstati. Ono što krasi školu je volja, ambicija i profesionalnost u radu, a tu su i vrsni stručnjaci kao što je profesor Sofija Bunardžić. Meni je drago da sam na neki način doprineo da to bude deo obrazovnog procesa, a ispunilo me divnim osećanjem što sam i sam uzeo učešća u radu ove kolonije umetničke keramike.

Pozitivne ocene učesnika kolonije samo potvrdjuju ispravnost odluke Ministarstva kulture da "Zlakusu-Užice" uvrsti u A kategoriju umetničkih kolonija u Srbiji i finansijski je pomogne, kao što čini i dugogodišnji pokrovitelj Skupština opštine Užice. Uz pomoć generalnog sponzora, užičkog preduzeća "Lala-pres", organizatoru Udruženju "Keramika-Zlakusa" mnogo je lakše da iz godine u godinu na zaista visokom nivou realizuje medjunarodnu koloniju umetničke keramike.

Zbog svega toga najzadovoljnija je osnivač i rukovodilac kolonije Sofija Bunardžić. - Atmosfera je bila zaista predivna, umetnici su stvarali izuzetne predmete i puno ih je nastalo. Draž ovogodišnje kolonije je što smo imali čak sedam vajara, što je dalo novu dimenziju, a to će se i videti na izložbi koju ćemo posle pečenja velikih radova prirediti u Gradskoj galeriji. Novost ove godine je datum održavanja kolonije, od 15. do 25. avgusta, a tako će ostati i narednih godina. U rad smo uključili i maturante Umetničke škole u Užicu, što će ostati stalna praksa, a takodje ćemo i dalje posećivati više grnčarskih radionica u Zlakusi, gde majstori grnčari izradjuju predmete za svakodnevnu upotrebu tom starom tehnikom koju za transponovanje umetničkih ideja koriste učesnici kolonije.

Sofija BunardzicSofija Bunardžić posebno ističe dobre uslove za rad i smeštaj u Domu "Petar Radovanović". Po njenom i mišljenju ostalih učesnika, održavanje kolonije u gradu pokazalo je niz prednosti. - Bliži smo gradjanima i umetnici su bliži gradu, kaže Sofija, a tu i učenici Umetničke škole, deca iz Doma, a dosta sugradjana svrati da vidi šta se radi u koloniji.

Na kraju treba pomenuti i one bez čije pomoći kolonija ne bi bila tako prijatan dogadjaj. To su asistenti Maja Bunardžić i Ivana Stamatović, PR Sladjana Vasiljević i saradnici Suzana Vuković i Bojan Djordjević.

I na kraju, uobičajeni ali uvek dragi poziv:

DOBRO DOŠLI
na 12. Medjunarodnu koloniju umetničke keramike
"Zlakusa-Užice 2007"


Dom za decu i omladinu "Petar Radovanović"
u Nemanjinoj ulici 52 u Užicu, mesto održavanja
Medjunarodne kolonije umetničke keramike "Zlakusa-Užice"