Učesnici
dvanaeste kolonije
"Zlakusa 2007"

Jedanaesta
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2006"

Učesnici
jedanaeste kolonije
"Zlakusa 2006"

Deseta
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2005"

Učesnici
desete kolonije
"Zlakusa 2005"

Deveta
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2004"

Učesnici
devete kolonije
"Zlakusa 2004"

Osma
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2003"

Sedma
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2002" 

UČESNICI KOLONIJE

- Antje Wiler,
akad. keramičar,
Nemačka,

- Nataša Sedej,
slobodni umetnik vajar,
Slovenija,

- Ilter Dževdet,
akad. keramičar,
Bugarska,

- Ina Zafirova,
akad. keramičar,
Bugarska,

- Diana Boneva,
akad. keramičar,
Bugarska,

- Dimitra Jonkova,
akad. keramičar,
Bugarska,

- Nada Kažić,
akad. keramičar,
Podgorica, Crna Gora,

- Željka Momirov,
akad. vajar,
Beograd, Srbija,

- Svetlana Trucić,
ak. slikar-keramičar,
Zemun, Srbija,

- Zdenka Morina,
ak. slikar, keramičar,
Beograd, Srbija,

- Zdravko Milinković, akad. slikar,
Beograd, Srbija,

- Dragana Jovanović Pajović,
ak. slikar-keramičar,
Beograd, Srbija,

- Sofija Bunardžić,
ak. slikar-keramičar,
Užice, Srbija,

- Ivan Tanović, najbolji maturant na odseku grnčar - umetnička keramika, Umetničke škole Užice,

- Zoran Jančić, istoričar umetnosti, Užice, Srbija.

GOSTI

- Učenici Umetničke škole Užice, odsek grnčar - umetnička keramika,

- Vesna Panić Aćimović, akad. keramičar,
Užice, Srbija,

- Biljana Ugren Kovačević, ak. vajar,
Užice, Srbija,

- Barbra Štembergar, keramičar, Slovenija,

- Niko Zupan, keramičar, Slovenija.

ORGANIZATOR

- Udruženje "Keramika-Zlakusa"

POKROVITELJI

- Ministarstvo kulture Srbije,

- Opština Užice.

GENERALNI SPONZORI

- LALA PRES, Užice
- ZLATIBORAC, Mačkat

SPONZORI

- PEKARA "DUKAT",
vl. Zoran Simeunović, Užice,

- APOTEKARSKA USTANOVA UŽICE,

- PRIVREDNA KOMORA UŽICE,

- ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE UŽICE,

- ETNO SELO SIROGOJNO,

- TURISTIČKA ORGANIZACIJA UŽICE.

"Zlakusa-Užice 2007"
MODERNO
OBLIKOVANJE TRADICIJE

Dvanaesta Medjunarodna kolonija umetničke keramike "Zlakusa-Užice 2007" održana je od 15. do 25. avgusta - na starom mestu okupljanja umetnika - u selu Zlakusa kod Užica, u domaćinstvu majstora-grnčara braće Svetozara i Veselina Šunjevarića.

Organizator kolonije je već po tradiciji Udruženje "Keramika-Zlakusa", a ove godine umetnici su došli iz pet zemalja - Nemačke, Slovenije, Bugarske, Crne Gore i Srbije. Na ovoj dvanaestoj koloniji radi 14 umetnika, više umetnika radiće po par dana kao gosti, a koloniju će, kao i svake godine, posetiti veliki broj ljubitelja umetnosti, prijatelji ove manifestacije i novinarske ekipe.


OTVARANJE KOLONIJE:
Tihomir Petković. predsednik užičke opštine i Sofija Bunardžić

Na svečanosti otvaranja kolonije, Sofija Bunardžić, akademski slikar-keramičar, autor projekta, rukovodilac kolonije i predsednik Udruženja, najavila je još jedno vredno stvaranje priznatih svetskih umetnika i - kao i do sada - prijatna druženja i razmenu ideja u spoju tradicije i savremenih tendencija umetničke keramike.

Učesnike i goste pozdravio je predsednik užičke opštine Tihomir Petković, ističući značaj kolonije za oživljavanje jednog starog zanata i za kulturnu i turističku promociju Užica, ovog kraja i cele Srbije.

NOVI ZAŠTITNI ZNAK

Na otvaranju je predstavljen novi zaštitni znak Medjunarodne kolonije - replika grnčarskog točka na kome se vekovima izradjuje grnčarija u selu Zlakusi, u tehnici koju je osavremenila Sofija Bunardžić i priznata je kao nova tehnika "Sofija-Zlakusa". Autori su Dragan Kljajić Ćiva i Sofija Bunardžić, a uradjen je u drvetu, u dve veličine. Veći znak dobijaju umetnici kao potvrdu učešća na Koloniji, a manji je vredan suvenir - da podseća na Koloniju i tradiciju starog zanata u Zlakusi.

Novi zaštitni znak Medjunarodne kolonije
- replika grnčarskog točka na kome se vekovima
izradjuje grnčarija u selu Zlakusi, a na njemu rade
i učesnici umetničke kolonije

Na dosadašnjih jedanaest kolonija učestvovalo je 180 umetnika iz 18 zemalja. Ponešto od vrednih iskustava Zlakuse preneli su i u svoje umetničke sredine. Najnoviji primer je iz Slovenije, gde se u Šenčuru kod Kranja održava slična kolonija, a umetnici iz Srbije, Sofija Bunardžić i Dragoljub Varajić su i prošle i ove godine prezentovali umetničku keramiku Srbije i tradicionalni način izrade i pečenja predmeta od gline. Ove godine iz Srbije učestvovala je i Tatjana Dejanović, akad. keramičar, inače predsednica ULUPUDS-a Srbije. Ovogodišnja kolonija nosila je naziv V-oglje 07, a organizovali su je, kao i prošlogodišnju, keramičari Barbra Štembergar i Niko Zupan. O njenom značaju govori i podatak da je tokom trajanja organizovana izložba radova sa prošlogodišnje kolonije i to u gradskom muzeju u Šenčuru, a svako večeri organizovano je predstavljanje umetnika i umetničke keramike zemalja odakle su umetnici došli. Na predstavljanju Srbije, medju brojnim gostima, bili su i predstavnici Saveza društava srpsko-slovenačkog prijateljstva.


Stvaralački dan na Koloniji u Zlakusi

Učesnici kolonije proveli su jedan dan na izletu po okolini Užica i posetili Etno-selo Sirogojno, Umetničku radionicu stakla u Tripkovi, Drven-grad Emira Kusturice u Mokroj Gori i Potpećku pećinu.


Umetnici u radionici

I na ovoj koloniji nastali su vredni umetnički predmeti, a prvo pečenje radova, na otvorenoj vatri, organizovano je 24. avgusta. Drugo pečenje velikih formi je u septembru. Umetnici već po tradiciji ponesu po neki rad nastao na koloniji, a ostali ostaju i dopunjuju vredno umetničko blago koje na Medjunarodnoj koloniji nastaje već dvanaest godina.

To novo umetničko blago sa ovogodišnje kolonije publika će prvi put videti na izložbi u Gradskoj galeriji u Užicu, koja se svake godine organizuje u novembru.


Prvo pečenje radova na otvorenoj vatri

Umetnici, novinari i gosti čekaju prve radove oplemenjene vatrom

Ujedno se oživljava i tradicija grnčarskog zanata u Zlakusi, tako da sada oko 40 majstora grnčara izradjuje predmete za kućnu upotrebu, a bilo ih je svega nekoliko na početku rada kolonije.

A sama kolonija već i sama, brojeći dvanaesto okupljanje umetnika sveta - keramičara, slikara i vajara, gradi svoju zavidnu tradiciju i najavljuje nove inspiracije moderne umetničke keramike.

SRPSKA STAZA KERAMIKE

Medju brojnim posetiocima ovogodišnje kolonije u Zlakusi bila je i Milena Šešić, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koja je bila u komisiji Ministarstva kulture čiji je zadatak bio da odluči koji od oko 50 tada ponudjenih projekata zavredjuju fiansijsku podršku. Komisija je dala podršku projektu Sofije Bunardžić iz dva bitna razloga - jer oživljava jedan stari zanat i ujedno okuplja svetski poznata imena u modernoj umetničkoj keramici.
- Projekat i kolonija u Zlakusi u potpunosti su opravdali poverenje i sada vidim da ovde rade zajedno i učenici i studenti i priznati umetnici iz Srbije i drugih zemalja. Oživeo je i stari zanat, a ova kolonija na najbolji način predstavlja i ovaj region i Srbiju. Zlakusa je postala mesto susreta kultura i razmene umetničkih ideja i to u jednom očuvanom i interesantnom ambijentu sela koje čuva vrednu tradiciju. Ovo je deo srpske staze keramike, koja od Kikinde, Arandjelovca i Užica ostvaruje nove umetničke vrednosti, koristeći stare tehnologije.


GOSTOPRIMSTVO

Ovogodišnja kolonija održana je u domaćinstvu majstora grnčara braće Veselina i Svetozara Šunjevarića u Zlakusi. Učesnici kolonije hvale njihovo gostoprimstvo i odlične uslove koje su imali za rad i smeštaj.

- Nama je zadovoljstvo da budemo deo ove priče, jer znamo koliko je kolonija afirmisala ono od čega mi živimo. Zato želimo da se naši gosti ovde osećaju kao kod svoje kuće, da rade i da se odmore, tako da ovo bude još jedan primer srpske gostoljubivosti, kažu Svetozar i Veselin, pokazujući veliku ponudu grnčarskih predmeta za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, njihovih ruku delo, ispred nove radionice koju su opremili upravo za Medjunarodnu koloniju umetničke keramike.

Ovo je dvanaesta posuda na Medjunarodnoj koloniji, a na svakoj su imena učesnika sa dosadašnjih dvanaest kolonija.

I na kraju ove kolonije uobučajeni pozdrav i poziv
DOBRODOŠLI
na sledeću, 13. Medjunarodnu koloniju umetničke keramike
"Zlakusa-Užice", u avgustu 2008. godine.