Dom Vojske u Užicu
UMETNOST SVETA
6 - 14. oktobar 2003.

U okviru obeležavanja 9. oktobra - Dana opštine Užice, u Domu Vojske je otvorena izložba radova sa dosadašnjih osam kolonija umetničke keramike u Zlakusi.
Na otvaranju su govorili Miroslav Martić, predsednik Skupštine opštine Užice, pukovnik Božimir Pilčević, komandant Užičkog korpusa i Sofija Bunardžić, autor projekta "Keramika Zlakusa".


Sa otvaranja izložbe

Na ovoj izložbi prikazan je samo deo radova sa dosadašnjih osam kolonija, na kojima je učestvovalo blizu 150 umetnika iz 12 zemalja. Ovo umetničko blago inspirisano je starim grnčarskim zanatom kojim i danas majstori u užičkom selu Zlakusi prave predmete od gline. I stari zanat i njegov umetnički izraz, bogate našu nacionalnu kulturu i prepoznatljiva su umetnička vrednost i daleko izvan granica naše zemlje.

Posle svake kolonije radovi se izlažu na redovnoj jesenjoj izložbi u Gradskoj galeriji u Užicu. Zatim nastavljaju put kroz galerije u zemlji i inostranstvu. U nekim povodima, kao što je ovoga puta praznik Užica, pravi se izbor iz celokupnog stvaralaštva Zlakuse. Za sada nije obezbeđen prostor za stalnu postavku ovog bogatog fonda, ali lepota i bogatstvo ovakvih izložbi potvrđuju da takvu ideju treba realizovati što pre.