Dom vojske Užice
POSUDE I KERAMOSKULPTURE
4 - 10. oktobar 2004.

Izložba radova iz kolekcije Međunarodne umetničke kolonije "Zlakusa" 1996-2004. priređena je u Domu vojske u Užicu, u okviru obeležavanja 9. oktobra - Dana grada


Miroslav Martić i Sofija Bunardžić
na otvaranju izložbe

Velika sala Doma vojske u Užicu pokazala se kao veoma pogodno mesto za izlaganje radova sa Kolonije u Zlakusi, naročito većih posuda i keramoskulptura, koje je Sofija Bunardžić, autor projekta "Keramika Zlakusa", odabrala za ovu izložbu povodom Dana grada.

Izložbu je otvorio Miroslav Martić, predsednik užičke Užice, naglasivši i ovoga puta da Kolonija u Zlakusi ima veliki značaj za Užice, za Srbiju, a pripada malom krugu ovakvih kolonija u nekoliko evropskih zemalja, koje poslednjih godina vaspostavljaju tradiciju u modernom umetničkom izrazu. U tom pogledu autorski projekat Sofije Bunardžić i Kolonija u Zlakusi kao njen deo, daju primer kako iz bogatstva kulturne baštine niče nova umetnost, koja je u dosadašnjih devet saziva kolonije okupila 145 umetnika iz 14 zemalja sveta.

- Iduće godine održava se deseta jubilarna Kolonija, rekao je Martić. Za nju imamo i neke nove ideje, a do tada, ja se nadam da će to biti do kraja ove ili početkom naredne godine, imaćemo stalnu postavku radova sa ove kolonije, iz čije kolekcije je na ovoj izložbi prikazan samo deo. Planiramo prostor u Narodnom muzeju i tada će naši sugrađani i gosti Užica moći da vide svo bogatstvo koje su stvarali umetnici sveta prethodnih devet godina u Zlakusi.

Autor postavke ove izložbe Sofija Bunardžić pozdravila je prisutne izrazivši nadu da će se ostvariti njena velika želja da ova kolekcija dobije stalnu postavku.

Na završetku izložbe učenici užičke Umetničke škole sa smera grnčarije prirediće demonstraciju izrade umetničke keramike na prostoru između Doma vojske i Jokanovića kuće.