U Užicu od 28. septembra do 10. oktobra 2004.
FESTIVAL OBRAZOVANJA ODRASLIH

O ukviru Festivala obrazovanja odraslih, koji se održava u 50 gradova i sela u Srbiji i Crnoj Gori, Užice organizuje izložbu starih zanata i grnčarije, dve promocije knjiga, predstavljanje turističke ponude opštine i pečenje radova sa ovogodišnje Međunarodne kolonije umetničke keramike u Zlakusi.

Centralna festivalska aktivnost u Užicu osmišljena je kao dani otvorenih vrata, a održava se u Maloj galeriji užičkog Narodnog pozorišta, od 28. septembra do 10. oktobra. Posetioci imaju priliku da pogledaju izložbu umetničke keramike, grnčarstva, predmeta tkanih na razboju, suvenira urađenih od šaše i drugih prirodnih materijala. Mogu da učestvuju u edukaciji i demonstraciji rada na drvenom grnčarskom točku, tkanju na razboju, kao i prezentaciji drugih kulturnih sadržaja.

- Ideja je da se pokaže da ceo život učimo i šta sve možemo učiti, kaže Sofija Bunardžić, autor projekta Keramika Zlakusa i organizator ove prezentacije starih zanata. - Gradovi imaju različit izbor dešavanja, od stranih jezika i računara, prezentacije slobodnih radnih i mogućnosti zapošljavanja, do starih zanata, što smo mi, pored ostalog, izabrali. To je još jedna prilika za promociju Kolonije Zlakusa, zatim grnčarije i majstora iz ovog sela kao i radova učenika Umetničke škole u Užicu sa grnčarskog smera. Pokazaćemo i ostale zanate sa demonstracijom izrade predmeta za praktičnu upotrebu i suvenira.

U okviru Festivala obrazovanja odraslih, užički Istorijski arhiv predstavlja reprint izdanje knjige Blagoja Živkovića "Oslobođenje Užica 1805", a Ženski centar istraživanje istoričara Ljubice Macure o radu ženskih udruženja u užičkom kraju od 1878. do 1941. godine.

Kalendar dešavanja na Festivalu obrazovanja odraslih štampan je u posebnom katalogu koji se distribuira širom Srbije i Crne Gore i u niz zemalja sveta, što je prilika da se više sazna o kulturnim i drugim aktivnostima u pojedinim sredinama.

Sve manifestacije u Užicu deo su i programa obeležavanja Dana grada - 8. oktobra.