Sofija Bunardžić na prvoj Medjunarodnoj koloniji keramike u Šenčuru (Slovenija)

Festival obrazovanja odraslih 2004. godine

Sofija Bunardžić dobitnik nagrade ULUPUDS-a za
2003. godinu

O "Zlakusi"
na Tajvanu

Uvod u projekat:
Eksperimentalna arheologija
- Tradicionalne proizvodnje keramike

Stručni radovi
o "Zlakusi"

 

 

 

 

 

Sofija Bunardžić i dve učenice Umetničke škole iz Užica na Medjunarodnoj koloniji u Trojanu (Bugarska)
UČVRŠĆIVANJE SARADNJE

Na Medjunarodnoj koloniji "Art keramik" u bugarskom gradu Trojan, od 2. do 15. septembra, učestvuju Sofija Bunardžić, akademski slikar-keramičar iz Užica i njene učenice Marija Stambolić i Sanja Panić iz užičke Umetničke škole, odsek grnčarstvo-umetnička keramika.

- Nastavljajući saradnju sa Medjunarodnom kolonijom u Trojanu, ove godine su četiri umetnika iz Bugarske učestvovala na Madjunarodnoj koloniji umetničke keramike "Zlakusa-Užice", kaže Sofija Bunardžić, akademski slikar-keramičar i autor projekta u okviru koga se realizuje ta afirmisana umetnička kolonija, koja već dvanaestu godinu okuplja umetnike sveta.

A na koloniji u Trojanu, koja je okupila ugledna imena umetničke keramike, učestvuje i Sofija Bunardžić. Novina u organizaciji je učešće učenika umetničkih škola iz više balkanskih i mediteranskih zemalja, medju kojima su i Marija i Sanja, učenice Umetničke škole u Užicu.

Pored saradnje sa kolonijom u Trojanu, ove godine je nastavljena saradnja sa kolonijom keramike u slovenačkom gradu Šenčuru. Sofija Bunardžić i Dragoljub Varajić su i prošle i ove godine prezentovali umetničku keramiku Srbije i tradicionalni način izrade i pečenja predmeta od gline. Ove godine iz Srbije učestvovala je i Tatjana Dejanović, akad. keramičar, inače predsednica ULUPUDS-a Srbije.

Ovogodišnja kolonija nosila je naziv V-oglje 07, a organizovali su je, kao i prošlogodišnju, keramičari Barbra Štembergar i Niko Zupan. O njenom značaju govori i podatak da je tokom trajanja organizovana izložba radova sa prošlogodišnje kolonije i to u gradskom muzeju u Šenčuru, a svako večeri organizovano je predstavljanje umetnika i umetničke keramike zemalja odakle su umetnici došli. Na predstavljanju Srbije, medju brojnim gostima, bili su i predstavnici Saveza društava srpsko-slovenačkog prijateljstva.