Sofija Bunardžić na Medjunarodnoj koloniji keramike u Šenčuru, Slovenija

Fotografije
na ovoj strani snimili
Barbra Štembergar
i Niko Zupan

Sofija Bunardžić na prvoj Medjunarodnoj koloniji keramike
u Šenčuru (Kranj, Slovenija)

AFIRMACIJA KERAMIKE ZLAKUSA

U Šenčuru kod Kranja u Sloveniji tokom jula 2006. godine održana je prva Medjunarodna kolonija keramike koju su organizovali bračni i umetnički par Barba Štembergar i Niko Zupan. Prošlogodišnji učesnici kolonije "Zlakusa-Užice", inspirisani tom idejom, ove godine okupili su brojne umetnike iz više zemalja sveta, a iz Srbije na koloniji su učestvovali akademski umetnici Sofija Bunardžić, Dragoljub Varajić i Kosta Bogdanović.

- Ovo slovenačko iskustvo je predivno, kaže Sofija Bunardžić po povratku sa Kolonije u Šenčuru. - Posebno mi je drago da je Kolonija "Zlakusa-Užice" i ovoga puta afirmisana na najbolji način. Odavde sam ponela glinu, a domaćini su me gostoprimljivo sačekali već u Beogradu i odvezli do Šenčura. Oni su tamo napravili alat po uzoru na onaj na kome su radili na našoj koloniji.

Posle moje demonstracije tehnike "Sofija Zlakusa" umetnici su se rado okušali u izradi predmeta na taj specifičan način. Uradjene umetničke predmete ispekli smo na otvorenoj vatri i time zaokružili proces izrade umetničke keramike tom jedinstvenom tehnikom.

Sofija Bunardžić ističe da je za prvu medjunarodnu koloniju keramike u Sloveniji vladalo veliko medijsko interesovanje. TV prilozi i reportaže u vodećim slovenačkim listovima i časopisima predstavili su ono što se dogadjalo na koloniji, a svakako da je zapaženo mesto dobila i jedinstvena tehnika umetničke obrade keramike iz Srbije.


Učesnici Kolonije u poseti Ljubljani

Barbra i Niko kažu da su hteli da prenesu jedno lepo iskustvo stečeno na koloniji u Užicu u svoju sredinu, koja nema toliko razvijenu umetničku keramiku. Za čitavu ideju dobili su snažnu podršku od opštinskog rukovodstva jer je kolonija vodeća medjunarodna umetnička manifestacija u Šenčuru, koja je već u prvom sazivu okupila umetnike iz celog sveta. I u tome su imali pomoć kolonije u Zlakusi jer su upoznali jedan broj umetnika, druge su dobili preporukom i tako je prvi saziv kolonije imao jak medjunarodni pečat. Prva medjunarona kolonija keramike u Sloveniji pokrenula je kulturne krugove u cilju dobijanja nove umetničke discipline.

Kolika je podrška lokalne sredine potvrdjuje obećanje gradonačelnika Mira Kozelja da će uraditi sve da stalna postavka radova umetničke keramike dobije stalno mesto u gradu Šenčuru.


Sofija Bunardžić na prezentaciji
Medjunarodne kolonije umetničke keramike
"Zlakusa-Užice" u Šenčuru u Sloveniji

Tokom trajanja kolonije u Muzeju u Šenčuru priredjene su večeri zemalja iz kojih su umetnici došli. Na prezentaciji rada umetnika iz Srbije, Sofija Bunardžić je predstavila svoju autorsku Medjunarodnu koloniju umetničke keramike "Zlakusa-Užice", a Dragoljub Varajić i profesor Kosta Bogdanović govorili su o svom stvaralaštvu i umetničkoj keramici u Srbiji. Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici naše ambasade u Ljubljani. Tom prilikom predstavljena je i knjiga Branka Stajevića "Govor gline" koju je na slovenački preveo Niko Zupan.

- Bila je ovo još jedna prilika za proširenje saradnje Kolonije "Zlakusa-Užice" i sticanje novih prijatelja u svetu, kaže Sofija Bunardžić. - Neki od umetnika sigurno će doći na našu koloniju narednih godina, kao što će u svojim sredinama preneti još jedno umetničko iskustvo koje im je demonstrirano u okviru kolonije u Sloveniji. "Zlakusa-Užice" stiče tako nove pristalice i potvrdjuje široku afirmaciju u krugovima umetničke keramike.