Sofija Bunardžić dobitnik Plakete ULUPUDS-a za 2003. godinu
TRAGOM VATRE

Akademski slikar keramičar Sofija Bunardžić, autor projekta "Keramika Zlakusa" i profesor Umetničke škole u Užicu, dobitnik je Plakete Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS-a) za 2003. godinu. Najviša godišnja nagrada Udruženja dodeljena je Sofiji Bunardžić za stvaralaštvo, za samostalnu izložbu keramike pod nazivom "Tragom vatre", priređenu u avgustu prošle godine u Muzeju "Staro selo" u Sirogojnu, kao i za uspešnu realizaciju Osme međunarodne kolonije umetničke keramike "Zlakusa 2003".


Sa izložbe u Sirogojnu,
prilikom posete učesnika VIII Kolonije u Zlakusi

Izložba "Tragom vatre" pregled je i presek stvaralačkih preokupacija Sofije Bunardžić poslednjih godina, u kojima ona u umetničkoj keramici sažima prošlost, tradiciju, rustične forme, ali i traga za novim inspiracijama, novim umetničkim dometima moderne keramike. Njene kape, šlemovi, zatim posude, pa košnice i zvona, variraju različite teme i emotivne efekte, spajaju savremeno promišljanje sa reminiscencijama na proteklo vreme, a svi ovi predmeti potvrda su ispravnosti izbora i Sofijine nagrađene upornosti da tradiciju oživi i sebi i drugim umetnicima otvori nove puteve traganja i stvaranja u savremenoj keramici.

Oko 50 izloženih radova, nastalih mahom na prethodnim kolonijama umetničke keramike u Zlakusi, rađeni su novom tehnikom "Sofija Zlakusa", koja u nazivu spaja ime sela gde tradicija izrade grnčarije traje vekovima, i njenog imena koje je postalo sinonim za negovanje i afirmaciju umetničke keramike kod nas.

Na izložbi je i oko 100 fotografija sa motivom vatre, nastalih prilikom pečenja predmeta od gline koje umetnici stvaraju tokom, sada već nadaleko poznatih, avgustovskih okupljanja na koloniji u Zlakusi. Darovita za prava prepoznavanja, Sofija svojim objektivom "hvata" paletu crvenog, od tamne gline kojoj vatra daje dušu, do sjajnih plamenih vrhova odlazeće vreline, koja greje sve zaljubljenike umetničke keramike okupljene Sofijinom posvećenošću keramici.

AVGUSTOVSKA OKUPLJANJA U ZLAKUSI


Umetnici i gosti VIII Kolonije
pored tek ispečenih predmeta

Sofija Bunardžić je Plaketu ULUPUDS-a dobila i 1996. godine za afirmaciju umetničke keramike, tako da njen autorski projekat "Keramika Zlakusa" od početka ima podršku stručne i umetničke javnosti. Međunarodna kolonija umetničke keramike u Zlakusi, ključni i najafirmisaniji segment ovog projekta, od početka ima finansijsku podršku Ministarstva za kulturu Srbije i opštine Užice. Kolonija u Zlakusi svrstana je u prvu A kategoriju, gde je još 7 domaćih likovnih kolonija, od ukupno 18 koje Ministarstvo materijalno podržava.

Na dosadašnjih osam kolonija u Zlakusi, radilo je ukupno 137 umetnika iz 13 zemalja, 8 likovnih kritičara, arheolog i umetnički fotograf. Svake godine koloniju posećuju novinari, televizijski i filmski snimatelji i umetnički fotografi, tako da su objavljeni brojni prilozi u zemlji i inostranstvu o okupljanju i radu umetnika keramičara u ovom selu nedaleko od Užica.

Sofija Bunardzic- Akademski obrazovani keramičari vrhunske profesionalnosti iz naše zemlje i inostranstva, na Koloniji u Zlakusi istražuju i eksperimentišu u za njih novoj tehnici, nazvanoj "Zlakusa" ili "Sofija-Zlakusa". To je do sada u teoriji savremene keramike nepoznat proces izrade, a temelji se na obnavljanju, nastavljanju i daljem oživljavanju ovde sačuvane tradicije, da se ne bi ugasila sa generacijom starih majstora grnčara, kaže Sofija, zadovoljna zbog nagrade koju je dobila od kolega umetnika, kao još jednu potvrdu vrednosti onoga što radi.

SVETSKA AFIRMACIJA

Može se slobodno reći da Međunarodna kolonija umetničke keramike u Zlakusi već ima svetsku afirmaciju. Za proteklih devet godina uspostavljene su i učvšćene veze sa brojnim umetnicima, udruženjima, galerijama i umetničkim organizacijama. Život radova nastalih na letnjoj koloniji počinje prvom izložbom u Gradskoj galeriji u Užicu, a zatim kreće na put po zemlji i inostranstvu. Dela sa prošle kolonije izlagana su na Trijenalu keramike u Beogradu i Subotici, na više izložbi u zemlji i u Portugaliji.

Sofija Bunardžić intenzivno radi na organizovanju devete Kolonije u Zlakusi. Interesovanje umetnika je veliko, a na koloniju se dolazi po pozivu organizatora (selektora) i po principu razmene umetnika sa Međunarodnim kolonijama sa kojima Udruženje "Keramika Zlakusa" Užice uspostavi takav vid saradnje. Za sada to je Međunarodna kolonija u Konstanci (Rumunija) i "Trojan" u Bugarskoj, a u planu je uspostavljanje saradnje i sa kolonijama u Turskoj (Izmir) i Makedoniji (Resen). Drugi način dolaska je da sami umetnici ili njihova udruženja (njihove zemlje) plate kotizaciju za učešće u radu kolonije (ako su akademski obrazovani). Smeštaj , ishrana i rad predviđeni su u domaćinstvima meštana sela Zlakusa koji se bave starim grnčarskim zanatom.