Sedma
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2002" 

UČESNICI OSME
MEĐUNARODNE KOLONIJE UMETNIČKE KERAMIKE
"ZLAKUSA 2003"

Velimir Vukicevic
Velimir Vukićević
Beograd

Sano Motoko
Sano Motoko
Japan

Shizue McGreavy
Shizue McGreavy
Velika Britanija

Keiko Harada
Keiko Harada
Velika Britanija

Miho Lazarev
Miho Lazarev
Makedonija

Alina Tudor
Alina Tudor
Rumunija

Mihaela Obada
Mihaela Obada
Rumunija

Makedonka Andonova
Makedonka Andonova
Makedonija

Seturo Shibata
Seturo Shibata
Japan

Kinuyo Shibata
Kinuyo Shibata
Japan

Biljana Milenovic Stojanovic
Biljana
Milenović Stojanović
Beograd

Vojislava Citakovic
Vojislava Čitaković
Beograd

Miimi Takatosi
Niimi Takatosi
Japan

Ana Jakic
Ana Jakić
Beograd

James Kwame Amoah
James Kwame Amoah
Gana

Sofija Bunardzic
Sofija Bunardžić
Užice

Tomohiro Taguchi
Tomohiro Taguchi
Japan

"Zlakusa 2003" Užice
NOVI SUSRET
UMETNIKA SVETA

U selu Zlakusa, nadomak Užica, od 8. do 18. avgusta održana je VIII Međunarodna kolonija umetničke keramike "Zlakusa 2003". Organizator je Udruženje "Keramika Zlakusa" Užice, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije i Skupština opštine Užice.

U radu Kolonije učestvovalo je 18 umetnika iz 6 zemalja - Japana, Velike Britanije, Gane (Afrika), Rumunije, Makedonije i Srbije i Crne Gore. Ove godine umetnici su radili u domaćinstvu Luke Šunjevarića, jednog od najpoznatijih majstora-lončara u Zlakusi.

Tokom deset dana učesnici su posetili Potpećku pećinu, Mokru Goru, Radionicu za obradu umetničkog stakla "Tifani" u selu Tripkovi, opština Čajetina i Sirogojno, gde je u Muzeju "Staro selo" u toku bila izložba keramike Sofije Bunardžić.

Na kraju Kolonije organizovano je prvo pečenje radova, od kojih su po jedan umetnici poneli kao uspomenu na rad i boravak u Koloniji Zlakusa.

Kolonija je deo autorskog projekta "Keramika Zlakusa", Sofije Bunardžić, akademskog slikara-keramičara, samostalnog umetnika. "Danas, posle osam godina, s ponosom i radošću ističem da umetnici keramičari ostaju čuvari drevne tradicije, odnosno autentične tehnologije izrade i pečenja keramike na otvorenoj VATRI", kaže Sofija.

"Iako je stari grnčarski zanat obnovljen za vrlo kratko vreme pomoću umetnosti (danas radi oko 40 lončara u Zlakusi), moderan način života i komercijalizacija proizvoda - brza, veća zarada, navela je majstore grnčare u Zlakusi da napuste autentičan način izrade grnčarije i da posegnu za industrijskim načinom proizvodnje, iako su upozoreni da to neće biti dobro za očuvanje naše tradicije i očuvanje starog zanata po kom smo prepoznatljivi u svetu. Zato je važno da pokušamo da održimo VATRU koja se brzo rasplamsala! Projekat "Keramika Zlakusa" ima u tome svoju ulogu, a posebno znači našim i svetskim umetnicima u oblasti umetničke keramike i afirmiše našu kulturu na svetskoj kulturnoj mapi".

Akademski obrazovani keramičari vrhunske profesionalnosti iz naše zemlje i inostranstva, na Koloniji u Zlakusi istražuju i eksperimentišu u (za njih novoj tehnici, do sada u teoriji savremene keramike nepoznatom procesu izrade), tehnici nazvanoj "Zlakusa" ili "Sofija-Zlakusa". Uključeni su u proces obnavljanja, nastavljanja i daljeg oživljavanja ovde sačuvane tradicije, da se ne bi ugasila sa generacijom starih majstora grnčara, već da se ovom Kolonijom napravi povratna sprega u smislu podsticanja mladih žitelja sela, da umeće i iskustvo svojih predaka održe i predaju u nasleđe budućim generacijama.

Pečenje manjih predmeta nastalih na ovoj Koloniji obavljeno je na kraju Kolonije (17. avgusta), a pečenje velikih predmeta biće u septembru.

A u novembru, u Gradskoj galeriji u Užicu, biće održana tradicionalna izložba radova nastalih u Koloniji Zlakusa, posle koje će krenuti na put po galerijama u zemlji i inostranstvu.

Svetlana Mladenov
Svetlana Mladenov,
istoričar umetnosti i direktor
Galerije u Pančevu,
likovni kritičar na ovoj Koloniji
Luka Sunjevaric
Luka Šunjevarić,
majstor-lončar, u čijem domaćinstvu je ove godine održana Kolonija


Specifičan način pečenja keramičkih eksponata
na otvorenoj vatri

U periodu između sedme i osme Kolonije radovi su izlagani u Požegi, Prijepolju, Beogradu, Kragujevcu, Portugalu... Izložbe prati reprezentativni katalog i projekcije filmskih zapisa sa kolonija u Zlakusi.


Tek ispečeni predmeti

Pogledajte izabrane radove i predgovor Svetlane Mladenov iz KATALOGA IZLOŽBE "ZLAKUSA 2003"


Likovno rešenje i dizajn kataloga:
Sofija Bunardžić, akademski slikar-keramičar
Dušan Bunardžić, akademski slikar