Učesnici
devete kolonije
"Zlakusa 2004"

Osma
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2003"

Sedma
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2002" 

 

"Zlakusa 2004" Užice
NASTAVAK ZNAČAJNOG
KULTURNOG DOGADJANJA

Već po tradiciji, deveta Medjunarodna kolonija umetničke keramike "Zlakusa 2004", 8. avgusta otvorila je vrata umetnicima sveta. I ove godine učesnici su bili smešteni u domu majstora grnčara Luke Šunjevarića, a kolonija je trajala do 18. avgusta.

Koloniju organizuje Udruženje "Keramika Zlakusa" Užice, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije i Skupština opštine Užice. Generalni sponzor je "DSD TOBACCO" Beograd, Poslovna jedinica Užice.


Otvaranje:
Miroslav Martić i Sofija Bunardžić

Na svečanosti otvaranja kolonije, u nedelju, 8. avgusta, najpre je autor projekta Keramika "Zlakusa", Sofija Bunardžić pozdravila umetnike i goste, rekavši da ove godine u Zlakusi radi 9 umetnika, a došli su iz Turske, Makedonije, Velike Britanije, Malte i iz Srbije i Crne Gore.

Na devetoj Medjunarodnoj koloniji u Zlakusi učestvovali su:

- Nikola Smilkov, akademski vajar, Makedonija;
- Charlot Cassar, akad. keramičar, profesor na Akademiji, Malta;
- Keiko Harada, akad. keramičar, Velika Britanija;
- Isabel Denyer, akad. keramičar, Velika Britanija;
- Halil Yoleri, akad. slikar-keramičar, docent na Akademiji, Turska;
- Dragoljub Varajić, akad. slikar-keramičar, Beograd;
- Tatjana Zakić, akad. slikar-keramičar, Beograd;
- Maja Budžarov, akad. slikar-keramičar, Novi Sad;
- Sofija Bunardžić, akad. slikar-keramičar, Užice.

Umetnici na svečanosti otvaranja

Posle predstavljanja umetnika na svečanosti je govorio Miroslav Martić, predsednik Skupštine opštine Užice, koji je i otvorio ovogodišnju koloniju.

Miroslav Martic- Kolonija keramike u Zlakusi uspela je da sačuva vekovnu tradiciju, ali i da od nje napravi umetnost. Vredne ruke ljudi iz Zlakuse prave čudesne predmete, lonce, pržulje... Kao što i naši dragi gosti, umetnici, od istog materijala prave čudesne umetničke predmete. Tako je jedno malo selo, Zlakusa, postalo čudesno selo na kulturnoj karti Srbije, rekao je Miroslav Martić i podsetio da je na dosadašnjih osam kolonija u Zlakusi, radilo ukupno 137 umetnika iz 13 zemalja. "Ove godine imamo nove goste, a dogodine radujemo se jubilarnoj desetoj koloniji umetničke keramike. Na tome se zahvaljujemo pre svega Sofiji Bunardžić, zatim domaćinima u Zlakusi i našim dragim umetnicima. Želim da kolonija radi još puno godina, a prenosim i želju našeg čuvenog reditelja Emira Kusturice da sledeća kolonija bude održana u njegovom etno-selu u Mokroj Gori", rekao je Martić.

GOSTI

U radu ovogodišnje kolonije kao gosti učestvovali su
akademski umetnici iz Beograda:
- Vojislava Čitaković,
- Biljana Milenović Stojanović,
- profesor Velimir Vukićević.
Oni su bili učesnici prošlogodišnje kolonije, a sedmog dana trajanja ovogodišnjeg okupljanja pridružili su se da zajedno rade sa učesnicima devete radionice. Njihovi radovi deo su najnovije zbirke koja je nastala u Zlakusi.

PONUDA ZA SARADNJU

Janis StagidisPoslednja dva dana gost kolonije bio je keramičar iz Grčke Janis Stagidis. Razlog njegovog dolaska je, pored rada u tehnici "Zlakusa", i želja za uspostavljanjem saradnje izmedju njegovog grada Kolindrosa, koji već ima saradnju sa 25 evropskih opština, i Užica i kolonije u Zlakusi. Gospodin Stagidis ponudio je saradnju u oblasti energije, poljoprivrede i kulture.

Predlog su sa zadovoljstvom prihvatili predsednik užičke opštine Miroslav Martić i autor projekta "Zlakusa" Sofija Bunardžić, a ostaje da se sagledaju mogućnosti za realizaciju te saradnje.


Iz radionice Devete kolonije u Zlakusi

Za učešće na umetničkoj koloniji u Zlakusi postoji veliko interesovanje umetnika, a na koloniju se dolazi po pozivu organizatora (selektora) i po principu razmene umetnika sa Međunarodnim kolonijama sa kojima Udruženje "Keramika Zlakusa" Užice uspostavi takav vid saradnje. Za sada to je Međunarodna kolonija u Konstanci (Rumunija) i "Trojan" u Bugarskoj, a u planu je uspostavljanje saradnje i sa kolonijama u Turskoj (Izmir) i Makedoniji (Resen). Drugi način dolaska je da sami umetnici ili njihova udruženja (njihove zemlje) plate kotizaciju za učešće u radu kolonije (ako su akademski obrazovani). Smeštaj , ishrana i rad organizuju se u domaćinstvima meštana sela Zlakusa koji se bave starim grnčarskim zanatom.


Dom umetnika:
kuća Luke Šunjevarića u Zlakusi

Po propozicijama, umetnici treba da urade određeni broj umetničkih eksponata za potrebe umetničke kolekcije, koja se čuva
u vlasništvu Udruženja "Keramika Zlakusa" Užice (sa kojima se može slobodno raspolagati, nadamo se za potrebe budućeg Muzeja keramike). Umetnici treba da urade po 3 eksponata srednje veličine ili jednu veću kompoziciju i 1 posudu - ukupno 4 rada. Od toga jedan rad obavezno treba da bude posuda urađena po načinu i procesu rada (tehnologiji) starog zanata u Zlakusi, a ostali radovi po slobodnoj volji - keramoskulptura, pano, posuda. Ukoliko umetnik uradi više radova može da ponese jedan, po izboru organizatora, bez naknade troškova. Svi radovi nastali u koloniji biće izloženi na redovnoj jesenjoj izložbi u Gradskoj galeriji u Užicu, uz štampani katalog.


Mali vodopad ukrašen keramikom u dvorištu domaćina

Može se slobodno reći da Međunarodna kolonija umetničke keramike u Zlakusi već ima svetsku afirmaciju. Za proteklih devet godina uspostavljene su i učvšćene veze sa brojnim umetnicima, udruženjima, galerijama i umetničkim organizacijama. Život radova nastalih na letnjoj koloniji počinje prvom izložbom u Gradskoj galeriji u Užicu, a zatim kreće na put po zemlji i inostranstvu. Dela sa prošle kolonije izlagana su na Trijenalu keramike u Beogradu i Subotici, na više izložbi u zemlji i u Portugaliji.


U traganju za novim izražajnim mogućnostima

Posebnost ove Međunarodne umetničke kolonije ogleda se u gradjenju finih spona između tradicionalnog grnčarstva, jedinstvenog po materijalu i metodu rada, i sa druge strane, savremenih tendencija u umetničkoj keramici. Kolonija je spojila savremenu keramiku sa tradicionalnom i omogućila savremenim umetnicima da steknu nova saznanja o kulturnom bogatstvu jedinstvenom u svetu. Omogućila im je novo iskustvo, istraživanje i eksperimentisanje u novoj tehnici nazvanoj "Zlakusa" ili "Sofija-Zlakusa".

IZLET PO OKOLINI


U Starom selu u Sirogojnu

Učesnici kolonije odvojili su vreme da posete kulturne institucije i znamenitosti u Užicu i okolini. Razgledali su postavke u Narodnom muzeju i Jokanovića kući u Užicu, zatim staru hidrocentralu na Đetinji, Potpećku pećinu, a posetili su i Muzej pod otvorenim nebom u Sirogojnu, Mokru Goru, Šargansku osmicu i selo Tripkovu, gde su prethodnih godina učesnici kolonije radili u Radionici za umetničku obradu stakla Velimira Tošanića.

PRVO PEČENJE RADOVA

Na ovogodišnjoj koloniji u Zlakusi umetnici su napravili oko sto predmeta. Prema ustaljenoj praksi prvo pečenje radova, na otvorenoj vatri, bilo je pred zatvaranje kolonije, 17. avgusta. Cilj je da umetnici vide i taj deo procesa nastajanja umetničkih predmeta. Peku se manji predmeti, dok veći ostaju za pečenje svih radova krajem septembra.

Na svečanoj večeri, posle pečenja radova, uz prisustvo predstavnika pokrovitelja, donatora i brojnih kulturnih poslenika užičke opštine, ovogodišnja kolonija u Zlakusi je zatvorena. Umetnicima su zahvalili predsednik užičke opštine Miroslav Martić i autor projekta "Zlakusa" i rukovodilac kolonije Sofija Bunardžić. Uz želju da sledeća, deseta, jubilarna kolonija ponovo okupi ugledna umetnička imena savremene keramike.

Na polasku sa kolonije umetnici su poneli ove prve radove, da ih, uz ostale uspomene, sećaju na boravak i rad na Medjunarodnoj koloniji umetničke keramike u Zlakusi.

Dovidjenja

do

"Zlakuse 2005".