Učesnici
desete kolonije
"Zlakusa 2005"

Deveta
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2004"

Učesnici
devete kolonije
"Zlakusa 2004"

Osma
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2003"

Sedma
medjunarodna kolonija umetničke keramike
"Zlakusa 2002" 

"Zlakusa-Užice 2005"
U ZNAKU JUBILEJA

Kada jedna manifestacija dočeka jubilej, a ovogodišnja Medjunarodna kolonija umetničke keramike "Zlakusa 2005" Užice, deseta je po redu, onda je to prava potvrda vrednosti ideje i njene pokretačke snage.

"Zlakusa 2005" Užice dočekala je ovogodišnje učesnike, već po tradiciji, 8. avgusta. Organizator je Udruženje "Keramika Zlakusa", a mesto održavanja Umetnička škola u Užicu.


Umetnička škola i Dom za decu i omladinu "Petar Radovanović"
u Nemanjinoj ulici 52 u Užicu, mesto održavanja desete jubilarne
Medjunarodne kolonije umetničke keramike "Zlakusa 2005" Užice

Svečanosti otvaranja desete jubilarne kolonije prisustvovali su brojni predstavnici kulturnog i javnog života Užica, prijatelji kolonije i ovogodišnji učesnici.

Sofija Bunardzic- Htela bih na prvom mestu da pozdravim svoje kolege umetnike koji su pristigli iz Slovenije, Bugarske, Rumunije i Srbije i Crne Gore i naravno sve prisutne - rekla je u pozdravnoj reči Sofija Bunardžić, akademski slikar keramičar i idejni tvorac projekta "Keramika Zlakusa", u okviru koga se Medjunarodna kolonija organizuje jubilarni deseti put. - Večeras otvaramo i retrospektivnu izložbu umetničkih radova sa prethodnih devet kolonija, a to je samo deseti deo ukupnog broja eksponata koji su nastali na prethodnim okupljanjima.

- Uspeh i prepoznatljivo ime kolonije afirmiše projekat "Keramika Zlakusa" kao vredan umetnički doprinos modernoj keramici, ujedno i naš zapažen kulturni iskorak u svet. Utemeljenost u narodnom stvaralaštvu znak je njegove autentičnosti, vekovne potrebe da se zanati čuvaju, ali i osmišljavaju novim vizijama ljudi od dara za lepo i vredno. Nadam se da će se i deseta jubilarna kolonija, koja je okupila ugledna imena savremene umetnosti, potvrditi kao pravi spoj tradicije i umetnosti, rekla je na svečanosti otvaranja Sofija Bunardžić.

Miroslav MarticKoloniju "Zlakusa 2005" Užice otvorio je predsednik opštine Užice, Miroslav Martić, ističući da ovaj značajni jubilej jednog velikog umetničkog dogadjaja, kakav je Medjunarodna kolonija umetničke keramike, afirmiše grad i doprinosi kulturnoj promociji Srbije u svetu. Kolonija je jedna od najvrednijih manifestacija koje Užice ima, a to stvara prijatnu obavezu njenog uspešnog organizovanja i narednih godina.

Na otvaranju kolonije nastupili su zatim folklorne grupe pevača i popularni trubači iz užičkog kraja.

Deset godina tradicije podrazumeva i brojne učesnike iz celog sveta. Na prethodnih devet kolonija učestvovalo je 145 umetnika, 9 likovnih kritičara, 2 arheologa i 1 umetnički fotograf, iz 14 zemalja: Japana, Italije, Švajcarske, Austrije, Grčke, Bugarske, Makedonije, Rumunije, Portugalije, Velike Britanije, Gane, Turske, Malte i Srbije i Crne Gore.

Na ovogodišnjoj, desetoj Medjunarodnoj koloniji umetničke keramike "Zlakusa" Užice učestvovalo je 19 umetnika, 3 likovna kritičara, 1 arhitekta, a 6 umetnika bili su gosti.

UČESNICI KOLONIJE
- Kosta Bogdanović, Beograd, vajar, istoričar umetnosti,
- Dragoljub Varajić, Beograd, akademski slikar-keramičar,
- Ivana Batalo, Beograd, akademski slikar-keramičar,
- Igor Štanglicki, Beograd, akademski slikar-keramičar,
- Aleksandar Vac, Sremska Mitrovica, akademski slikar-keramičar,
- Marija Milin, Beograd, akademski slikar-keramičar,
- Svetlana Mladenov, Novi Sad, istoričar umetnosti,
- Milovan Dagović, Užice, akademski vajar,
- Vesna Aćimović Panić, Užice, akademski slikar-keramičar,
- Barba Štembergar, Slovenija, keramičar,
- Niko Zupan, Slovenija, keramičar,
- Jana Junakova, Bugarska, keramičar,
- Kristina Baklarova, Bugarska, keramičar,
- Melinda Labadi, Rumunija, vajar,
- Gloria Grati, Rumunija, keramičar,
- Dragoslav Krnajski, Beograd, akademski slikar, vajar,
- Aleksa Ciganović, Beograd, arhitekta,
- Sofija Bunardžić, Užice, akademski slikar-keramičar,
- Nikola Petronijević, Užice, vajar, član ULUPUDS-a.

GOSTI KOLONIJE
- Velimir Vukićević, Beograd, profesor FPU,
- Biljana Milenović Stojanović, Beograd, akademski slikar-keramičar,
- Branislav Stajević, Beograd, akademski slikar-keramičar,
- Paula Kasinen Stajević, Beograd, akademski slikar-keramičar,
- Suzana Balker, Švajcarska, akademski slikar-keramičar,
- Tim Balk Balker, Švajcarska.

UmetniciTokom deset dana trajanja kolonije umetnici su radili u prostorijama Umetničke škole i u lepo uredjenom dvorištu Doma "Petar Radovanović", u čijim apartmanima su bili i smešteni. Pored rada u koloniji, učesnici su svakodnevno bili u prilici da prošetaju gradom, a organizovani su izleti u Arilje, u selo Zlakusu, koje čuva vekovnu tradiciju izrade upotrebnih predmeta od gline, arheološko nalazište Potpećka pećina, Muzej pod otvorenim nebom "Staro selo" u Sirogojnu, na izlozbu slika akademskog slikara Jelene Tijanić u Šljivovici i u Mokru Goru.

UmetniciA po već ustaljenom običaju, 17. avgusta obavljeno je prvo pečenje manjih predmeta, kako bi umetnici stekli potpun utisak o procesu izrade predmeta od specifične gline kojom se radi na koloniji. Neke od predmeta su i poneli za uspomenu na učešće na ovoj uglednoj medjunarodnoj umetničkoj smotri.

Medjunarodna kolonija umetničke keramike i ovoga puta bila je mesto hodočašća brojnih poklonika umetnosti, koji su dolazili da se Umetnicina licu mesta uvere u životvornost ideje koja već deset godina okuplja najznačajnija imena domaće i svetske keramičke umetnosti. Bili su brojni i novinari koji su napravili više novinskih reportaža, radio-emisija i televizijskih priloga. Gosti kolonije bili su i učenici Umetničke škole u Užicu, koja već školuje prve generacije budućih umetnika keramičara. Nastavu vodi Sofija Bunardžić, koja je po pozivu Ministarstva prosvete napravila Nastavni plan i program za umetničke škole u Srbiji, za odsek grnčar-umetnička keramika. Tu je zvanično uneta tehnika Zlakusa za stari deo, a Sofija Zlakusa za novi način izrade, gde se radi kombinacija i eksperimentisanje sa novim materijalima. I na taj način napravljena je spona zanata i umetnosti, jer učenici u okviru nastave uče tu tehniku. Tu je i spoj kolonije i Umetničke škole u Užicu, zbog čega je sa zadovoljstvom prihvaćena ideja da ovogodišnje okupljanje umetnika bude upravo u njenim prostorijama.

Dom za decu i omladinu "Petar Radovanović" pružio je izvanredne uslove za smeštaj, ishranu i rad učesnika kolonije. Članovi likovne sekcije Doma proveli su jedan dan sa umetnicima praveći svoje predmete od gline.

Pokrovitelji i ove desete jubilarne kolonije bili su Skupština opštine Užice i Ministarstvo kulture Republike Srbije, a generalni sponzor preduzeće "Lala pres" iz Užica.

Ušli smo u drugu deceniju
održavanja umetničke kolonije
"Zlakusa" Užice.
Bićemo ponovo zajedno
u avgustu 2006. godine.